Xerrada: Habilitats emocionals en família

emocions002

El dijous 21 de novembre passat va venir a l’escola la piscòloga Carme de Andrés a fer una xerrada als pares assistents sobre les habilitats emocionals en família.

Tot i que en una única sessió es fa molt difícil explicar el complex món de la intel·ligència emocional, va introduir el tema per tal de millorar l’educació  dels nostres fills : bàsicament, a reconèixer les emocions, expressar-les i gestionar-les.

Les emocions bàsiques (alegria, tristesa, ira, por, sorpresa, vergonya, aversió…) i les derivades són innates i iguals per a tots els humans, independentment de la cultura i de la punta de món on visquin. No hem d’ignorar el que senten els nostres fills, ni treure-li importància, ni amagar-ho, ni negar-ho. S’han de sentir acceptats en tots els seus sentiments, i un cop hagin après a reconèixer el que senten, a donar-hi nom, podran començar a aprendre a controlar-ho. Dir “no t’enfadis per aquesta tonteria” a un fill en plena rebequeria no l’ajudarà a calmar-se, mentre que dir “entenc que estiguis enfadat, però…” obrirà una porta cap a la solució. En les baralles, hem d’entendre que no hi ha culpables, sinó implicats. No ens hem de ficar en les discussions dels nens: no sabem els motius que l’han originat i el conflicte en sí no és important, sinó un moment per reflexionar sobre les seves reaccions i els seus sentiments, cadascú ha d’aprendre a resoldre’ls a la seva manera.

Cada persona ha de ser un vaixell que navega el seu rumb, i ha de procurar que no l’afectin les onades que generen les altres persones.

Els pares som el primer mirall on es miren els nens: si parlem de com ens sentim estem donant exemple, si preguntem com se senten estem acompanyant.

Però no hi ha una recepta única, ni un llibre d’instruccions per nen i/o família. Cadascú ha d’anar provant fins que troba allò que millor li va.

Futlletó xerrada

conferenc_IE_folleto2013

Bibliografia proposada per Carme de Andrés

RECURSOS D’EDUCACIÓ EMOCIONAL

LLIBRES INFANTILS

EN CATALÀ

EN CASTELLÀ

MITJANS DE COMUNICACIÓ

TV

RÀDIO

LLIBRES PER ADULTS

JUEGOS PARA EL BIENESTAR EMOCIONAL DE TU HIJO 300 ACTIVIDADES PARA HACER MÁS FELICES A LOS NIÑOS. SHER, BARBARA. Editorial: ONIRO. Año de edición: 10/2013. Páginas: 208

EMOCIONES EXPRESADAS, EMOCIONES SUPERADAS. UNA GUÍA PARA LOGRAR EL EQUILIBRIO PSICOLÓGICO A TRAVÉS DE LA GESTIÓN DE NUESTRAS EMOCIONES. MOLINA, CIARA. Editorial: ONIRO. Año de edición: 10/2013. Páginas: 240

Inteligencia Emocional (Dr. Daniel Goleman)

Inteligencia Emocional para Padres (Claudia Sandino)

Inteligencia Emocional en los Niños (Dr. Lawrence Shapiro)

Despierta la Inteligencia Emocional en los Niños (Annie Rehbein de Acevedo)

Educar con Inteligencia Emocional (Maurice J. Elias, Steven E. Tobias y Brian S. Friedlander)

Ni me explico, ni me entiendes. Xavier Guix (los laberintos de la comunicación)
La vida en busca de pasión y sentido. Elsa Punset. 2009

Inteligencia emocional 2.0: Estrategias para conocer y aumentar su coeficiente Amazon

L’ofici de viure bé. Eines ütils per el benestar emocional. Gaspar Hernandez 2009.

LLIBRES PER A NENS

Cuentos para sentir (Begoña Ibarrola)

Hoy me siento tonta y otros estados de ánimo (Jamie Lee Curtis)

Vegetal como eres (Joost Elffers & Saxton Freymann)

¡Cómo me gustaría ser diferente! (APRENDER Y DESCUBRIR) [Ilustrado]. Amazon

 

 

diciembre 3, 2013

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.