Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana

Ja pots veure tots els vídeos i llegir les intervencions del Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana

El passat 25 de març, 250 mestres, professors, mares, pares i estudiants es van trobar a un institut públic de Barcelona per debatre sobre educació. Van posar el focus en l’escola pública i, en contra l’agenda oficial, van poder tractar tots aquells temes pedagògics, polítics, laborals i socials que realment preocupen a les aules, els claustres i el carrer. Era una resposta a Ara és demà, el debat oficialista sobre educació organitzat pel Consell Escolar de Catalunya, i el resultat va ser, segons la premsa, un trobada, efectivament, extraordinària, un veritable exemple de democràcia participativa. Si no vau poder assistir, no us preocupeu! Ja estan publicats tots els vídeos i tots els textos de les intervencions del debat extraordinari!

Educació pública? És clar! Però quina?

El BLOC 1/// L’escola pública com a eina de transformació social el vam dedicar a repensar l’educació pública. Ja ens va bé l’actual enfoc oficial que parla de desenvolupar talents, èxits i fracassos i mercat de treball? O volem recuperar l’origen i el sentit emancipador i socialment transformador de l’educació i l’escola públiques? Com ho podem fer? Doncs repensant continguts i metodologies, desplegant polítiques públiques proactives i, sobretot, mirant al nostre voltant, a la situació social dels nostres infants i adolescents. Voleu saber més? Mireu els vídeos i descarregueu-vos les intervencions del bloc 1 aquí.

Copagaments a l’escola pública? EduCaixa o Samsung us subvencionen activitats o material?

És la mercantilització de l’educació i la privatització del servei educatiu públic! No ho sabies? No creus que sigui taaaaant preocupant? Doncs informa’t! Mira els vídeos del BLOC 3 /// Privatització i mercantilització: l’educació i les escoles com a béns de mercat i descobriràs el paper de l’OCDE, de les proves de competències bàsiques, la «mala» planificació anual del mapa escolar o per què aquest any el Departament d’Ensenyament tampoc us donarà recursos nous per atendre els alumnes amb necessitats especials. Tot el material del bloc 3 aquí.

Mestres i professors, la feina més agraïda i desagraïda del món

Al BLOC 2 /// Docents i altres treballadores, el principal tresor de l’escola pública vàrem parlar els docents i vàrem parlar sobre els docents. El principal recurs de l’educació no són les instal·lacions, ni les ràtios, ni la formació, sinó les persones. Unes persones que fan de pedagogs, instructors, psicòlegs, treballadors socials, mediadors… tot alhora! Coneixem prou la feina dels docents? En quines condicions treballen? Vols saber més? Tots els vídeos i intervencions del bloc 2 aquí.

Les famílies són molt pesades? Els claustres no escolten prou a les famílies? Qui decideix què a l’escola?

Doncs sí, també vam parlar de comunitat i de funcionament democràtic. De com és de fàcil omplir-se la boca de democràcia i com costa aplicar-la en la governança d’una escola, sobretot des que la LEC i la LOMCE van aparèixer a l’escena. L’escola no hauria d’ensenyar democràcia? Als alumnes, als mestres, a les famílies? Doncs analitzem-ho! Al BLOC 4 /// Comunitat educativa: participació i democràcia vam agafar el brau per les banyes i vam mirar d’entendre perquè la democràcia no comença a les escoles. Ja podeu veure els vídeos i les intervencions d’aquest bloc 4 aquí.

 
I aquest és el recull complet de les intervencions del Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana. L’hem presentat com a aportació col·lectiva a l’Ara és demà, però sobretot volem que arribi a tota la comunitat educativa. Descarrega-te’laquí! Llegeix-lo! Subratlla’l! Comparteix-lo!
Trobareu tota la informació actualitzada sobre el debat extraordinari a les xarxes socials i al web
debateducaciopublica.cat
abril 21, 2017

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.