|
|
Aquest curs el vam començar planificant diverses formacions dirigides a les escoles i AMPA implicades en el programa Camí escolar, espai amic i el projecte Bus a peu. La primera va tenir lloc el 19 d’octubre i estava destinada als centres educatius que iniciaven el programa camí escolar, espai amic, on s’explicava el programa, els valors i les fases, i on es van compartir vídeos de bones pràctiques.
La següent va tenir lloc el 14 de febrer i es va centrar en explicar una eina de geolocalització, que consisteix en una plataforma web que ens permet localitzar en un mapa els punts d’interes, els agents implicats en el projecte, les activitats i bones pràctiques dutes a terme, en definitiva fer visible el treball fet en el marc del camí escolar. Al ser una eina tecnològica fa que sigui atractiu pels infants i joves el seu ús i aplicabilitat.Finalment va tenir lloc el 26 d’abril la última sessió formativa del curs, i es va centrar en compartir diferents eines pedagògiques. En l’explicació de les eines es va tenir en compte dos factors, per una banda les fases del procés del camí escolar i per una altre les matèries que es donen en el currículum escolar. En aquesta formació hi van participar 13 centres educatius.
En els propers enllaços podeu trobar alguns documents entregats i els informes d’avaluació de les sessions:Avaluació formació geolocalització
Presentació eines pedagògiques per mantenir camí escolar viu!
Avaluació eines pedagògiques per mantenir el camí escolar viu! |
|
Trobada bus a peu
Aquest curs es va organitzar una trobada per compartir el projecte de Bus a peu, i es va convidar a aquells centres educatius que estan implementant el projecte en l’actualitat o que ha estat funcionant en algun moment. L’objectiu de la sessió va ser fer un anàlisi del projecte, aspectes positius, aspectes a millorar, com ha de ser el suport que es faci des de l’IMEB i propostes per a millorar el projecte. |
|
Procés de desenvolupament del programa camí escolar a l’escola Calderón de la Barca
En el curs 2015-16 l’escola Calderón de la Barca va iniciar el programa del Camí Escolar amb una enquesta a les famílies i posteriorment la elaboració de l’aranya amb els tres recorreguts més utilitzats per arribar a l’escola.
En el curs 2016-17 el Claustre va escollir com a treball monogràfic del curs el Camí Escolar:
- Creació de la Comissió del Camí escolar formada per una mestra de cada cicle (ed. Infantil , cicle Inicial , cicle Mitjà i cicle Superior ).
- Reunió de la comissió i un membre de l’equip directiu amb la referent IMEB, per traçar les línies de treball.
- Elaboració d’una presentació Power Point per explicar al claustre el desenvolupament d’aquest projecte.
- Elaboració per cicles d’un llistat de sortides i activitats relacionades amb el monogràfic.
- Reunió de la comissió i un membre de l’equip directiu amb l’AMPA per tal de coordinar les actuacions.
- Elaboració per cicles d’una programació amb objectius i activitats.
- Intercanvi d’informació en el consell escolar entre els membres de la comissió i representants de l’AMPA.
- Reunions periòdiques de seguiment amb el referent de l’IMEB.
- Reunions setmanals de la comissió per tal de dinamitzar i elaborar propostes pels tutors i els diferents especialistes.
- Elaboració de Plafons informatius pel Hall de l’escola.
- Tancament del diagnòstic amb els punts més conflictius del barri i propostes de millora, gràcies a:
- recorreguts pel barri
- assembles a les aules
- consell de delegats d’alumnes
- aportacions de les famílies a través dels pares delegats
- aportacions de veïns
- Exposició a la biblioteca del barri “Torre Llobeta” dels diferents treballs dels alumnes amb motiu de la festa major del barri.
- Reunió de la comissió i l’equip directiu amb l’IMEB i el districte per posar en comú la feina feta.
- Reunió per fer el guió de la festa de presentació al barri del camí escolar amb els diferents representants del IMEB, districte, tècnics de barri, mobilitat….
|
|
La Città infinita a l’escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia
Com cada curs la Fundació Collserola triem un tema a l’entorn del qual edita les agendes escolars dels nostres alumnes. Enguany el tema escollit ha estat La Ciutat.
Aquest 2017, Barcelona ha estat proclamada Ciutat Literària dins el programa Ciutats de la Literatura de la UNESCO.
Paral·lelament, dins del recull de propostes que cada any programem per motivar el Gust per la Lectura amb els més petits de la Primària participem de les propostes del FLIC (Festival de literatures i arts infantil i juvenil) al CCCB.
Sembla que, en aquest 2017 tot s’alinea, doncs l’activitat que ens proposa el FLIC és:
La Città infinita on es treballarà la relació entre la ciutat i la literatura.
La Città infinita és una performance lúdica constructiva per dissenyar espais urbans utilitzant residus industrials, principalment de fusta. Els nens i les nenes cooperen per construir una ciutat, d’acord amb les aspiracions, inspiracions i les habilitats de cadascú. Aquesta creació col·lectiva és més rica fruit de la lectura dels llibres que acompanya la proposta i del seu propi imaginari.
Ens semblava que una oportunitat com aquesta no la podíem deixar escapar, així que vam convidar a la Città a estar a la nostra escola una setmana i poder-la oferir, així, a tot l’alumnat de Primària.
Aquí us enviem una mostra de les imatges d’aquesta gran experiència.
|
|
Tornem a les enquestes per donar un nou impuls al Camí escolar del Poblenou
Des de l’Espai de Famílies del Camí Escolar del Poblenou* aquest curs hem decidit tornar a fer les enquestes que ja s’havien fet fa uns quants anys quan el programa es va inaugurar a unes quantes escoles del barri.
Han passat ja cinc anys del darrer estudi i, entenem que l’enquesta pot ser una bona eina per donar un nou impuls al Camí. Les nenes i nens que van començar a participar han anat creixent i la majoria, per la seva edat, ja no estan a les escoles. D’altra banda, no sabem què és el que coneixen les famílies que s’han anat incorporant sobre el projecte. Com a tot arreu, les famílies no són ens immutables i, igual que el barri o la ciutat, van canviant, tenen altres inquietuds i, en molts casos, també idees diferents sobre l’educació i el creixement de les seves filles i fills.
Així doncs, hem volgut impulsar de nou l’eina de l’enquesta amb una doble finalitat. La primera és la de descobrir què sabem sobre el Camí Escolar als nostres centres, quines són les inquietuds de les famílies al voltant d’aquest, quants nens i nenes van o volen anar sense l’acompanyament dels adults a l’escola, les raons per les quals no van sols/es, punts concrets al carrer amb dificultats per als vianants, etc.
La segona finalitat, tan important com la primera, i donat el cas que comentem de la nostra desconeixença sobre la informació que tenen les famílies, és la d’utilitzar les enquestes com a eina pedagògica: així, en la comissió de treball, hem dissenyat unes enquestes en les quals, per cada pregunta, a la vegada oferim informació relacionada amb les motivacions del propi Camí Escolar. Es tracta d’informació qualitativa i quantitativa sobre l’evolució en la pèrdua d’autonomia infantil, sobre els diferents mitjans de transport, els objectius del projecte, etc. En aquest cas, doncs, l’enquesta es transforma en una eina de comunicació important que ens garanteix arribar a totes les famílies de l’escola amb canalla en edat de participar del Camí.
A nivell pràctic, cada escola ha enviat de forma telemàtica les enquestes a totes les famílies des de 3r fins a 6è i, quan ha sigut necessari, en algun casos, també en format paper.
En aquest moment del curs, estem rebent les respostes de la gent i de cara al curs vinent la nostra feina serà la d’interpretar el millor possible tota aquesta informació i prendre les accions que ens semblin més rellevants per continuar impulsant el Camí Escolar al Poblenou.
*L’Espai de Famílies del Camí Escolar del Poblenou és una coordinadora de les diferents AMPA o AFA de les escoles que treballen el Camí escolar al barri del Poblenou, juntament amb una tècnica de l’IMEB i una altra del Districte. Ens reunim amb una periodicitat aproximada d’un mes i, tot i que en cada escola el procés del Camí Escolar pugui estar en fases diferents, intentem marcar alguns objectius i accions comunes al llarg del curs.
|
|
Més enquestes d’avaluació de les escoles ACIS – Artur Martorell I Àngels Garriga
A continuació us presentem diferents materials que s’han elaborat en altres escoles, des de la Comissió del Camí escolar i amb el grup d’alumnes referents del projecte, i que també us poden ser útils i inspiradors per a avaluar el treball realitzat en el marc del Programa i plantejar nous reptes de futur:
Enquesta d’avaluació ACIS – Artur Martorell, enllaç a l’enquesta
Enquesta d’avaluació Àngels Garriga
|
|
Tallers de cal·ligrafia urbana: re-pensant el c/ Ribes
Fem Escola/ Fem Barri.
Camí Escolar Escola Fort Pienc
Ampa Fort Pienc Comissió Escola i Barri
Us presentem algunes de les primeres actuacions del projecte Camí escolar, espai amic impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i en el qual participa la nostra escola Fort Pienc, juntament amb l’Escola Sagrat Cor del carrer Ribes, des de principis del curs 2016-2017. En aquest temps hem realitzat dos tallers de “cal·ligrafia urbana”.
http://www.ampafortpienc.org/blog/2n-taller-calligrafia-urbana/
http://www.ampafortpienc.org/blog/taller-calligrafia-urbana/
Aquestes accions artístiques i lúdiques són intervencions al carrer pensades com a accions de socialització i sensibilització ciutadana amb els valors que fomenta el Camí escolar per a una ciutat educadora, més justa i inclusiva, amb més espai públic de qualitat i sobre tot més cohesió social. S’emmarquen en el projecte Fem Escola, Fem Barri que la comissió Escola i Barri promou des de fa uns anys per reforçar el sentit d’identitat i pertinença al barri des dels centres escolars. Estem convençuts que les famílies d’alumnes representem un important col·lectiu intergeneracional i que podem tenir un paper actiu per a la convivència al barri. Enguany s’han proposat tallers de cal·ligrafia urbana a partir de la reinterpretació abstracta de la flor del panot, símbol de l’espai públic de Barcelona.
Un primer taller va reunir famílies de les escoles del carrer Ribes – Fort Pienc, Sagrat Cor i Pere Vila – que han pogut deixar la seva empremta pintant el carrer amb guix, el divendres 2 de desembre com a prova a la plaça Fort Pienc i el dissabte 11 de març al voltant dels 3 centres escolars. Hem estat acompanyat per l’artista Catie de Balmann, que ha realitzat una proposta artística anomenada “Mutacions de la Flor del Panot”. L’artista ha pintat al llarg del carrer Ribes, amb plantilles que l’autora ha denominat espores, unes variacions gràfiques elaborades a partir de signes que conformen la flor del panot, per crear una sèrie il·limitada de flors noves. L’objectiu principal de l’activitat ha estat de plantejar una reflexió sobre el disseny urbà i la importància de l’apropiació de l’espai públic per part dels ciutadans, i en particular els nens i les nenes, que han tingut la possibilitat d’intervenir i participar dibuixant flors al terra. La gent del barri ha valorat l’acció de forma molt positiva i la intervenció ha tingut ressò mediàtic a BTV.
http://beteve.cat/barri/el-fort-pienc/
El segon taller, organitzat amb la col·laboració del programa Interfícies del Centre d’Arts Santa Mònica, va tindre lloc el dissabte 22 d’abril a la cruïlla del carrer Ribes amb Sicília. Els nens i nenes han tingut l’ocasió de fer servir la seva “cal·ligrafia-panot”, una peça que han treballat a l’aula amb la col·laboració de les mestres i de l’equip directiu de l’escola i que consisteix en una flor groga “signada” per cada alumne.
Aquesta activitat recorda els llibres-flor instal·lats l’any 2013 al voltant de l’escola amb motiu de la festa de Sant Jordi. Enguany, la “cal·ligrafia-panot” ha sigut penjada a un artefacte anomenat “POST-sITe Urbà”, un element arquitectònic efímer que serveix per posar en pràctica accions artístiques al carrer i que es desmunta quan l’acció està acabada. En aquesta ocasió ha col·laborat amb nosaltres el grup Archizoom per a la realització del taller PrintART, en el qual els participants han fet estampats amb diferents motius inspirats en l’espai públic de la ciutat de Barcelona.
Els tallers són un projecte educatiu i artístic que busca fer re-pensar el carrer com un entorn segur, acollidor i formatiu pels alumnes, i més enllà per la ciutadania en general. Una iniciativa destinada a impulsar la recuperació de l’espai públic com espai de relació i convivència, i una manera innovadora i participativa d’abordar l’educació per a la mobilitat dels infants i adults… |
|
Fem escola, fem Barri.
Al col·legi Sagrat Cor de Ribes estem molt implicats en el projecte del Camí Escolar. Els professors, els alumnes i els pares membres de l’Ampa estem informats del funcionament d’aquest projecte i, per donar-lo a conèixer a les famílies i al barri, hem dut a terme un seguit d’activitats que us detallem a continuació.
El dia 10 de Març va tenir lloc una jornada de pintades als carrers del barri, Vine a pintar amb nosaltres, en la que vam participar amb els alumnes del col·legi, comptant amb la col·laboració de l’artista urbana Catie Balman. Sota el lema FEM ESCOLA, FEM BARRI, el disseny escollit va ser la flor de panot, la rajola típica de Barcelona que recobreix bona part dels carrers de la ciutat. Aquesta activitat va suposar una forma de reivindicar l’espai públic i, a la vegada, d’informar la gent del barri i donar visibilitat al nostre projecte, integrant també els comerços. Donat que hem emprès aquest projecte de manera conjunta amb un element comú, el carrer Ribes, aquesta activitat la vam realitzar en coordinació amb d’altres entitats educatives, com l’escola del Fort Pienc i la de Pere Vila. Els carrers es van omplir de color i de «petits artistes» fent-los partícips i protagonistes juntament amb els seus pares, en una jornada meravellosa i totalment innovadora per als nens, que van poder fer ús de l’espai públic pintant a les voreres del barri la flor del panot.
A l’escola es van repartir flors de panot perquè els nens les tallessin i decoressin i, finalment, el passat dissabte 20 de Maig es va realitzar la Jornada del camí Escolar, amb diferents activitats, una de les quals consistia en penjar les seves “obres mestres” a les finestres del col·legi. Així, amb molta il·lusió, els nens van decorar la façana de l’escola i, un cop més, va servir per a informar el barri del projecte, de manera que els nens també van posar la seva llavor en la creació del futur Camí escolar. Al mateix temps, al pati es van dur a terme diverses activitats, a les quals es va convidar els nens i les famílies per tal de passar un bon matí plegats, amb la mirada posada en el projecte que ens uneix. Vam fer una xocolatada, un taller de xapes, un Memory amb imatges relacionades amb el Camí escolar, i una gimcana, tot pensat perquè els nens poguessin gaudir d’una jornada de jocs i d’aprenentatge. A més, a tots aquells que ho van desitjar, se’ls va pintar a la cara la flor de panot en un taller de pintura facial.
Transcorregut el dia, tant els membres de l’Ampa, com els pares i els nens, vam tenir la sensació de tenir entre mans un projecte de futur que serà enriquidor per als nostres fills. Estem construint entre tots un barri més segur i una apreciació de l’espai comú més agradable.
Des del Sagrat Cor, estem il·lusionats per seguir avançant en aquest projecte amb la col·laboració de tots.
|
|
Vine a moure el Parc
La primavera arrenca amb força i un any més Camí Amic dóna el tret de sortida a una extensa i variada programació al Parc Joan Miró. Seran tres mesos d’activitats gratuïtes i a l’aire lliure per gaudir en família. Espectacles, aperitius musicals, tallers i cinema a la fresca són algunes de les activitats que es podran gaudir a partir del proper 6 de maig al Parc Joan Miró.
El Camí Amic és un projecte comunitari d’educació en valors cívics i ambientals de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni, que no només vol centrar-se en els camins escolars i en el disseny d’un possible recorregut per anar a l’escola, sinó que vol fer un pas més i fomentar un ús del carrer just i respectuós amb totes les persones; que el carrer, el barri i la ciutat esdevingui un espai de relació, de col·laboració i d’intercanvi d’idees, un espai educatiu i d’enriquiment personal per a tothom, agradable i segur.
Amb aquesta voluntat i amb la col·laboració del Districte de l’Eixample, el Camí Amic organitza Vine a moure el parc, una programació gratuïta i adreçada a tot tipus de public
Descarrega el programa
Vides a l’aire
Aquest any Camí Amic ha centrat la seva activitat cultural, educativa i reivindicativa entorn la CONTAMINACIÓ, que ha marcat l’extensa programació d’activitats al Parc Joan Miró i amb un cicle especialitzat sobre la contaminació VIDES A L’AIRE co-organitzat amb els diferents equipaments culturals del barri: Centre Cívic Golferichs, Centre Cívic Urgell, Centre Cívic Cotxeres Borrell, Espai Associatiu Lola Anglada i la Biblioteca Joan Miró. Amb la col·laboració del Districte de l’Eixample.
Vides a l’aire és un cicle que vol visibilitzar la problemàtica de la contaminació, un autèntic problema de salut pública davant del qual no podem girar l’esquena. Reivindicar un urbanisme més sostenible i el dret a respirar aire net però sobretot sensibilitzar sobre la importància de prendre mesures urgents. I per fer-ho possible és inevitable parlar de reduir l’espai reservat al cotxe a la nostra ciutat, fer-ne un ús més racional i de la implantació de les superilles.
Vides a l’aire: Cicle d’activitats sobre la contaminació
Del 5 de maig al 20 de juny
Activitats gratuïtes
Descarrega el programa
|
|
2a Setmana camí vila de Gràcia
Aquest curs els Camins Escolars de la Vila de Gràcia han celebrat la seva segona setmana del Camí escolar del 6 al 12 de març. Després de l’èxit de la primera edició del curs passat, aquest any ha tornat amb diverses activitats per a que grans i petits puguin reflexionar i divertir-se. Gràcies al treball realitzat pels impulsors i impulsores, els membre de la Comissió del Camí Escolar, i a tots els/les participants, s’han desenvolupat les següents activitats:
La Xerrada Ciutat i Salut. En quina mesura les ciutats perjudiquen la nostra salut i què podem fer per evitar-ho? en la que David Donaire (membre CREAL i IsGlobal) ha compartit amb les persones assistents els últims estudis de la ciutat de Barcelona que demostren com afecta la contaminació a la nostra salut, especialment al desenvolupament del creixement dels infants. També ha explicat algunes propostes de millora que s’estan desenvolupant a la ciutat, altres que estan sobre la taula i experiències d’altres països que ens poden ser inspiradores, entre d’altres 8-80 Cities i Active Living Research.
El Taller Vine a conèixer com preparar la teva bici! a càrrec de Biciclot sccl es va realitzar al Pati Obert de l’Escola Reina Violant. La proposta va atreure a famílies de les 3 escoles, que el dissabte al matí van apropar-se amb les seves bicicletes per poder aprendre com deixar-les a punt per a la bicicletada popular i per a seguir pedalejant amb més confort i seguretat. Destaquem, sobretot, l’interés i la curiositat que van mostrar els infants que van participar-hi!
I per últim, la Bicicletada Popular va ser l’activitat estrella de la Setmana, van participar al voltant de 140 persones amb els seus vehicles no motoritzats que van realitzar un itinerari des de Plaça Joanic per la Vila de Gràcia. Aquest any hi hagut la novetat de dissenyar dos itineraris diferents: un més llarg i un altre més curt, per a una marxa més lenta, amb patinets, patins, bicicletes amb rodetes, etc. Biciclot ha sigut l’encarregat de guiar els itineraris i de dinamitzar la Plaça amb un circuit de bicicletes i un punt ITBici. També, es va comptar amb la col·laboració de Cal Fruitós que va aportar peces de fruita per a donar a cada una de les persones participants al finalitzar l’itinerari.
Un any més, la setmana del camí escolar, ens ha deixat amb molt bon gust de boca i amb ganes de seguir reflexionant sobre la qualitat del nostre entorn, com ens movem i com podem desenvolupar i treballar per a promoure alternatives i construir una ciutat més sana i amable.
Altres notícies relacionades:
http://www.biciclot.coop/biciclot-se-suma-2a-setmana-cami-escolar/
http://ajuntament.barcelona.cat/gracia/ca/noticia/segona-setmana-camz-escolar-de-la-vila-de-grzacia
|
|
Inauguració Camí escolar Escola Nausica.
Felicitats Escola Nausica! Ja en tens 75 i el teu Camí escolar!
Per a l’Escola Nausica el curs 2016-17 no és un curs qualsevol, i és que el 1941-42, fa exactament 75 anys, Maria Batlle i Rovirosa va posar la primera pedra per edificar un projecte educatiu que avui dia continua ferm i viu. La família Nausica al complet volen retre homenatge als 75 anys d’història de l’escola, i per això han iniciat un seguit d’activitats i actes, en commemoració d’aquesta fita històrica i en consolidació de les principals idees de la seva pedagogia.
L’Escola Nausica és un centre educatiu amb marcat caràcter de barri. La tasca formativa que desenvolupà amb passió durant tot aquest temps ha valgut el reconeixement dels veïns, les institucions (Medalla d’Honor de Barcelona 2012) i les entitats properes. Per aquest motiu, una de les activitats del 75è aniversari, que se celebrarà el diumenge 19 de març, serà una gran cursa pels carrers del voltant de l’escola, que alhora servirà per inaugurar el “Camí escolar, espai amic”. Es tracta d’un projecte elaborat conjuntament entre l’Ajuntament de Barcelona i tots els membres de l’Escola Nausica a partir del qual s’ha creat un recorregut de circulació preferentment senyalitzat perquè els infants guanyin autonomia personal i qualitat de vida en anar cap a l’escola i tornar cap a casa. A més a més, la participació de tots en aquest pla ha permès conèixer l’entorn amb més detall i educar en la responsabilitat a l’hora de caminar pel carrer.
|
|
Escola Guinardó
El divendres 28 d’abril es va celebrar la festa de inauguració del Camí Escolar de l’Escola Guinardó. Aquest va ser un dia molt emocionant en el que es culminava un procés de 3 anys de treball. Durant aquest temps la Comissió Verda (formada per professors/es, famílies i alumnes representants de cada curs), ha treballat amb molta il·lusió tant els aspectes pedagògics com els de millora de l’entorn de l’Escola, destacant la re urbanització del Carrer Oblit.
La Festa de Inauguració va mostrar, una vegada més, la capacitat de treball en equip i l’alegria amb la que s’ha treballat durant tot aquest temps. Va ser un dia en la que tant grans i petits es van sumar per a que totes les activitats previstes estiguessin a punt per a ser gaudides per a tota la comunitat educativa.
La setmana anterior, els diferents cicles van decorar els carrers per on passaria el cercavila. El primer tram ens acompanyaven les caputxetes verdes, a continuació una exposició reivindicativa sobre la necessitat de mantenir els carrers nets de caques de gossos i per últim els desitjos escrits en globus relacionats amb el camí escolar ens acompanyaren fins a la Plaça del Mercat. També, el Màrius Serra (antic pare de l’Escola) va preparar uns enigmes relacionats amb el Camí Escolar, els quals les famílies podien anar responent dia a dia.
Al sortir de l’escola l’acte va començar amb els Parlaments en els que representants dels alumnes, de l’Escola, de l’AMPA, del Districte i de l’IMEB van tenir el seu moment per explicar i reconèixer tota la feina realitzada. A continuació, va començar la cercavila animada per el grup de percussió i els gegants de l’Escola i van recórrer els carrers del voltant fins arribar al Mercat. On es va seguir amb la música i tots i totes els participants van gaudir d’un bon berenar (gràcies a la Col·laboració del Mercat del Guinardó) i es va fer un taller de xapes personalitzades.
Una gran jornada festiva que marca un punt i seguit en el treball del seu Camí Escolar, amb moltes ganes de seguir relacionant-se amb les botigues i entitats amigues de l’entorn i poder transmetre i compartir el treball realitzat i tot allò après amb l’EBM El Guinardó.
Altres notícies relacionades amb l’acte:
http://ajuntament.barcelona.cat/educacio/ca/noticia/camz-escolar-espai-amic-a-lescola-guinardze
http://ajuntament.barcelona.cat/educacio/ca/noticia/camz-escolar-espai-amic-a-lescola-guinardze
noticia btv (min 4:47) http://beteve.cat/programa/btv-noticies-73/?pag=7
|
|
Inauguració escola provençals
El divendres 5 de maig de 2017 a la tarda es va inaugurar el Camí escolar de l’Escola Provençals al barri de Sant Martí, la qual es va adherir al programa fa dos anys.
La inauguració es va iniciar amb la benvinguda de la directora del centre Isabel Felices i els parlaments de la Consellera d’Educació del Districte de Sant Martí, Carlota Falgueras, i de la presidenta de l’AFA, Júlia Vilà.
Posteriorment, un grup d’alumnes de 6é curs van interpretar sobre l’escenari una cançó amb coreografia i lletra composada expressament per a la inauguració del camí i els castellers de Barcelona van fer una petita demostració de castells.
Arribats a aquest punt, els nens i nenes acompanyats de famílies i professorat van sortir a fer una rua del barri acompanyats de la Batuprovenç, la batucada de l’escola, i el Drac Pocapor, i van compartir amb el barri la il·lusió per començar aquesta nova etapa del projecte.
L’escola Provençals resumeix amb aquestes paraules el procés del projecte al seu centre:
“Arribar a aquest punt no ha estat fàcil. Ha sigut un camí llarg, amb moments de desencant, però què gràcies a un treball en xarxa i a la il·lusió de tota la comunitat educativa i del barri avui recull el seu premi. Entre tots ajudem a que sigui segur, a generar cultura viària en els nostres infants i a recuperar el carrer com un espai de convivència i aprenentatge.
El nostre camí escolar permet fomentar l’autonomia dels infants i el contacte directe amb el seu entorn immediat, la qual cosa és una gran oportunitat de desenvolupament.
Volem el camí escolar perquè volem que els infants, de manera autònoma i segura, facin a peu el camí d’anada i tornada de casa a l’escola, però sobretot per fomentar els valors de respecte, la responsabilitat , i la bona convivència entre tota la comunitat educativa i del barri.
La inauguració del Camí escolar, espai amic de Provençals no és un punt d’arribada, sinó de sortida.”
La celebració va finalitzar amb una xocolatada popular on grans i petits van gaudir d’aquest moment festiu i molt emocionant per a totes i tots els implicats en el projecte de Camí escolar, espai amic.
|
|
Escola Pau Casals
La Festa de Inauguració del Camí Escolar de Pau Casals va realitzar-se el diumenge 7 de maig en el marc de la Festa de la Primavera de l’Escola. Va ser una jornada amb activitats molt variades. Pel que fa al camí escolar es va instal·lar un punt d’informació en el que l’AMPA informava del treball realitzat des de que van començar al curs 2014-2015. En aquest punt hi havia l’aranya realitzada amb fils de diferents colors, sobre una base de fusta i el fulletó del seu camí escolar. L’Aranya tan sol era una de les moltes activitats pedagògiques que ha realitzat aquesta Escola: el mur dels desitjos, visionat del documental El camino a la i posterior debat, acció artística amb sabates pintades, activitats d’educació vial amb la Guàrdia Urbana, activitats de circulació amb bicicleta pel barri amb Biciclot, etc.
Durant tot el matí també hi va haver altres activitats paral·leles: la marató de lectura, el taller de roses, una paradeta amb llibres de segona mà i un laberint construït amb caixes de fusta i diferents materials instal·lat al mig del pati. El camí escolar es va fer present a la Festa quan es van fer els Parlaments en els que es va donar veu als representants de les parts implicades en tot el procés de treball. Els Parlaments van donar pas al cercavila que va recórrer els voltants de l’escola acompanyat per els Tabalers de la colla Satànica de Sant Andreu i els gegants de l’Escola. El matí va acabar amb un concert del grup de pares i mares de l’escola: Mama’s & the Papa’s.
La Comissió del Camí Escolar de l’Escola té clar que la feina no s’acaba aquí i que el camí continua amb nous reptes!
Altres notícies relaconades amb l’acte:
http://lameva.barcelona.cat/gracia/ca/noticia/lescola-pau-casals-estrena-camz-escolar
|
|
Escoles Heura i Torrent
Les Escoles Heura i Torrent han treballat conjuntament el Camí Escolar i han celebrat la seva inauguració el divendres 12 de maig a la sortida de l’Escola. L’activitat protagonista de la festa va ser la Gimcana del Camí Escolar que van preparar les famílies amb el suport de la Comissió. L’objectiu de portar a terme la Gimcana era donar contingut a la Festa de inauguració i proposar a les famílies i als infants que, a través del joc, realitzessin conjuntament una descoberta de l’entorn a partir de diferents proves i fites que se’ls hi proposaven. Les fites han estat pensades per a diferents edats i estan relacionades amb els fets històrics, el mobiliari urbà, els edificis, curiositats, expressar desitjos sobre l’espai públic…
S’han dissenyat 3 rutes diferenciades, que iniciaven des de les escoles fins a la Plaça Eivissa. Hi ha hagut un total de 20 grups inscrits, en els que cada grup contava entre 6 i 12 participants. Al final de la ruta, els hi esperava un obsequi de l’Eix Comercial Cor d’Horta i l’Eix del Mal, amb els quals s’ha establert un vincle a partir del treball de les botigues amigues del Camí Escolar. Una vegada van arribar tots els grups es van realitzar els parlaments en els que tant representants de l’AMPA, de l’Escola, dels alumnes, del Districte com de l’IMEB van reconèixer i agrair a totes les parts implicades la il·lusió i la persistència en el treball realitzat.
La Festa va finalitzar amb l’actuació d’un grup d’animació d’ex alumnes de les escoles que va fer moure’s a tota la gent de la plaça, especialment als més petits!
Altres notícies relacionades:
http://ajuntament.barcelona.cat/educacio/ca/noticia/camz-escolar-espai-amic-a-les-escoles-heura-i-torrent-de-can-carabassa
https://www.corhorta.com/cat/activitat/inauguracio-del-cami-escolar-dhorta
|
|
El programa de Camí Escolar participarà a la Festa de cloenda d’Escoles més Sostenibles.
Aquesta festa serà el matí del divendres 13 de juny al Parc de la Espanya Industrial i a les Cotxeres de Sants. Una festa pensada des dels més petits (infantil) fins als més grans (batxillerat i cicle superior). Durant la festa es desenvoluparan tant tallers com espais d’intercanvi d’experiències.
Des del Programa Camins Escolars desenvoluparem el taller SOMIEM EL CAMÍ A L’ESCOLA a través del qual es generarà un espai en el que nois i noies podran reflexionar: com és el seu camí a l’escola? I l’entorn? Què és el que t’agrada i que hi trobes a faltar? i a partir d’aquí construir aquella ciutat que desitgen, mitjançant materials plàstics i reciclats. Aquest taller està dirigit a alumnes entre 3r i 6è de primària.
Les inscripcions estaran obertes fins el 26 de maig.
Us animem a participar-hi!
|
|
Setmana europea de la mobilitat sostenible 2017
Del 16 al 22 de setembre de 2017 es celebrarà a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, que vol promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, i també fer visibles els possibles canvis en l’ús de l’espai públic i en la millora de la qualitat de l’aire.
Cada any aquesta campanya de sensibilització se centra en un tema particular relacionat amb la mobilitat sostenible i el lema del 2017 és “Compartir et porta més lluny”. Sota aquest lema s’anima a les diferents administracions locals i autonòmiques a llençar propostes i mesures de suport al tema, i també a que organitzin activitats de sensibilització per a la ciutadania. Des del programa Camí escolar, espai amic, junt amb Escoles + Sostenibles donem suport a l’organització d’activitats que les escoles i AMPA vulguin realitzar.
El lema de l’any 2017 vol sensibilitzar sobre com podem reduir la nostra despesa energètica i la nostra petjada de carboni mitjançant l’ús de formes compartides de transport, que a més, permeten conèixer gent nova i fer els viatges més sociables.
La tecnologia, així com les aplicacions i plataformes en línia ja estan ajudant a aconseguir una mobilitat més eficient, que ens fa estalviar diners i ajuda al medi ambient. A més, les noves aplicacions han fet que sigui més fàcil que mai gestionar la nostra mobilitat junts.
Els estudis mostren que l’adopció de la mobilitat compartida pot tenir un impacte positiu en els nostres pobles i ciutats, ja que cada cotxe compartit elimina de la carretera la circulació d’aproximadament quatre cotxes privats. Compartir també ens permet barrejar els tipus de transport més fàcilment i combinar-los de formes diverses.
Pròximament es podrà consultar la programació d’activitats de l’Ajuntament de Barcelona. Mentrestant, podeu veure el vídeo de la campanya en el següent enllaç: https://youtu.be/SgeVK8GLFOs
|
|
Fem campanya per un accés + segur i sostenible a l’escola
Camí escolar, espai amic, juntament amb Escoles+Sostenibles, fem suport a la campanya per a un accés + segur i sostenible a l’escola, que sorgeix del Compromís de Barcelona Pel Clima
«Fem campanya per a un accés + segur i sostenible a l’escola» ofereix la possibilitat d’aprendre a dissenyar amb l’alumnat una campanya de comunicació amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància d’una circulació segura als entorns escolars. Amb una pacificació del trànsit s’aconsegueix més autonomia dels infants i joves i es promociona la mobilitat sostenible.
En què consistirà?
Des del mes de setembre al maig del curs 2017-2018 es realitzaran 4 sessions de formació en què s’oferiran eines i recursos per engegar la campanya de comunicació al centre. Hi haurà un suport tècnic extern per part d’un expert en comunicació i de diferents entitats relacionades amb la mobilitat sostenible.
A qui va dirigit?
A l’alumnat de cicle superior de primària i el de secundària. La campanya es pot treballar tant des dels centres educatius com des de l’AMPA / AFA.
Per a més informació posa’t en contacte amb nosaltres.
|
|
|
|
|
|
Deja una respuesta